Kahireli Yoldaslar grubundan mektup

[Image by Hossam el-Hamalawy via Flickr.] [Image by Hossam el-Hamalawy via Flickr.]

Kahireli Yoldaslar grubundan mektup

By : Jadaliyya Reports

Kahireli Yoldaşlar grubundan mektup: Rio ve Taksim’den gelen gazın kokusunu Tahrir’den alıyoruz

[Bu metin Kahireli Yoldaşlar tarafından yakın zamanda yayımlanan bir bildirinin çevirisidir. Metnin İngilizcesi`ne buradan ulaşılabilir.]

Yanı başında mücadele ettiğimiz sizlere:

30 Haziran, 25 ve 28 Ocak 2011’de başlayan isyanımızın yeni bir aşamaya geçişini temsil edecek. Bu seferki isyanımız, bilindik ekonomik sömürüye, polis şiddetine, işkenceye ve cinayetlere yenilerini ekleyen Müslüman Kardeşler’e karşı.

“Demokrasi”nin geldiği yönündeki ifadeler, onurlu yaşamak için gereken saygın ve makul bir hayatın imkanları olmadığında gerçek olamaz. Seçim yoluyla sağlanacak meşruiyet iddiaları Mısır’da mücadelemizin hâlâ devam ettiği gerçeğinden bizi uzaklaştırıyor; çünkü yüzünü değiştirmiş, fakat gene baskıcı, sert ve polis şiddetine dayanan aynı türde zalim bir rejimle karşı karşıyayız. Yetkililer halka hesap vermiyorlar. Kişisel güç ve zenginlik için mevkiilerini kullanmaya devam ediyorlar.

30 Haziran Devrim’in haykırışını yeniledi: “Halk sistemin devrilmesini istiyor!” Bizim gelecek beklentimiz, Müslüman Kardeşler’in dar kafalı otoriter rejimi ya da yandaşlarını kayıran kapitalizm anlayışı değil. İktisadî ve siyasî hayatı baskı altına alan askerî vesayet ya da Mübarek döneminin eski yapılanması da değil. 30 Haziran günü sokaklara dökülen göstericilerin hepsi bu çağrı etrafında birleşmediler belki, ama bizim çağrımız bu: Bizim duruşumuz böyle olmalı; çünkü geçmişin kanlı dönemlerine geri dönmeyi kabul etmeyeceğiz.

Kurduğumuz ağlar hâlâ zayıf olsa da Türkiye ve Brezilya’daki ayaklanmalar bize verdiği umut ve ilhamla yola çıkıyoruz. Bunların her biri farklı siyasî ve ekonomik koşullar altında ortaya çıktı; ama hepimiz, kendileri için hep daha fazlasını isteyen ve bu sebeple insanlara herhangi bir iyilik sunacak vizyonu kalmamış dar ve baskıcı çevreler tarafından yönetiliyoruz. 2003 yılında yatay örgütlenme biçimiyle Brezilya’nın Bahía şehrinde ortaya çıkmış "Free Fare Movement" (Ücretsiz Ulaşım Hareketi) tan ve Türkiye’de yayılan açik forumlardan ilham alıyoruz.

Mısır’da yerelleşmiş neoliberalizmin mantığı insanları ezerken, Müslüman Kardeşler rejimi sürece yalnızca dini bir cila çekmiş oldu. Türkiye’de de özel sektörün aşırı hızlı büyüme oranları, baskıcı bir rejimle mümkün oluyor. Keza polis şiddetini birincil araç olarak kullanan zihniyet de aynı; böylelikle alternatifler bastırılmış oluyor. Brezilya’da ise mevcut hükümetin devrimci geçmişi meşruiyet için kullanılan bir maskeden ibaret. İş ortakları aynı sermayeci zihniyetle insanları ve doğayı sömürüyor.

Bu yeni mücadeleler Kürtlerin ve Güney Amerikalı yerlilerin kadim ve daimî savaşlarıyla ortak. On yıllardır Türkiye ve Brezilya hükümetleri, yaşam için mücadele veren bu hareketleri yok etmeye çalıştılar; ama başarılı olamadılar. Onların devlet baskısına karşı direnişleri Türkiye ve Brezilya’ya yayılan yeni bir protesto dalgasının öncülleriydiler. Acilen birbirimizin mücadelelerinin derinliğini kavramalı ve bunu yeni alanlara, mahallelere ve topluluklara yaymak için yeni isyan yöntemleri aramalıyız.

Bizim mücadelemiz, ulus devletlerin küresel rejimlerine karşı çıkma imkânı taşıyor. Refah dönemlerinde olsun ekonomik krizlerde olsun, devlet—Mısır özelinde Mübarek yönetimi, askeri darbe ya da Müslüman Kardeşler’in yönetimi fark etmeksizin—iktidardakilerin zenginlik ve ayrıcalıklarını koruyup büyütmek amacıyla halkları mülksüzleştirmeye ve haklarından mahrum etmeye devam ediyor.

Hiç birimiz bir diğerinden kopuk değiliz. Bahreyn’de, Brezilya’da, Bosna’da, Şili’de, Filistin’de Suriye’de Türkiye’de, Kürdistan’da, Tunus’ta, Sudan’da, Batı Sahra’da ve Mısır’da (listeyi daha da uzatabiliriz) ortak bir düşmana karşı mücadele ediyoruz. Her yerde bizleri eşkıya, vandal, çapulcu, terörist olarak adlandırıyorlar. Savaştığımız şey iktisadî sömürü, çıplak polis şiddeti veya gayrimeşru hukuk sisteminden daha fazlası. Haklar ya da yeniden düzenlemiş yurttaşlık kavramı da değil uğrunda savaştığımız şey. Biz, bir baskı mekanizması olan merkezî ulus devlete karşıyız. Bu mekanizma yereldeki seçkin bir zümrenin yaşam gücümüzü emmesine, küresel güçlerin günlük yaşantımızı yönetmesine yardım ediyor. Küresel güçler ve yerel elitler işbirliği içinde mermileri, haberleri ve arada kalan ne araç varsa bize karşı kullanıyorlar. Şu an sürmekte olan farklı mücadeleleri birleştirmek ya da birbirine eşitlemek değil bizim savunduğumuz. Fakat savaşmak, yıkmak, alaşağı etmek zorunda olduğumuz aynı iktidar ve otorite yapısı. Birlikte, davamız daha güçlü.

Sistemin çökmesini istiyoruz.

Kahireli Yoldaşlar

  • ALSO BY THIS AUTHOR

    • Connections Episode 106: Famine in the Gaza Strip with Sam Rose (27 July)

      Connections Episode 106: Famine in the Gaza Strip with Sam Rose (27 July)

      Join us on Sunday, 27 July for a conversation with Sam Rose of UNRWA about the humanitarian catastrophe in the Gaza Strip. This episode of Connections will examine the causes and consequences of rapidly accelerating famine in Gaza, and the campaign against those seeking to prevent it.

    • Long Form Podcast Episode 10: Liberation Medicine during Genocide with Ghassan Abu-Sittah

      Long Form Podcast Episode 10: Liberation Medicine during Genocide with Ghassan Abu-Sittah

      Dr. Abu-Sittah discusses his medical missions in depth and provides incisive analysis about the structural violence inflicted on Gaza. He highlights how maiming has been a feature of colonial violence evidenced today in the systematic amputation of Palestinian children. Abu-Sittah also draws on the clinical and intellectual work of Frantz Fanon to describe the need to shift away from humanitarian to liberation medicine in order to properly prevail over colonialism in Palestine and beyond.

    • In Defense of Academic Freedom: The Frontlines of Educator Resistance (14 July)

      In Defense of Academic Freedom: The Frontlines of Educator Resistance (14 July)

      Join academics, activists, and educators to discuss how we organize workers across positions in higher education and K-12 in advance of the school year to push back against the repression at our institutions. We will discuss a variety of tactics, including leveraging internal processes with the support of unions, legal avenues, public pressure campaigns, and boycotts.

Past is Present: Settler Colonialism Matters!

On 5-6 March 2011, the Palestine Society at the School of Oriental and African Studies (SOAS) in London will hold its seventh annual conference, "Past is Present: Settler Colonialism in Palestine." This year`s conference aims to understand Zionism as a settler colonial project which has, for more than a century, subjected Palestine and Palestinians to a structural and violent form of destruction, dispossession, land appropriation and erasure in the pursuit of a new Jewish Israeli society. By organizing this conference, we hope to reclaim and revive the settler colonial paradigm and to outline its potential to inform and guide political strategy and mobilization.

The Israeli-Palestinian conflict is often described as unique and exceptional with little resemblance to other historical or ongoing colonial conflicts. Yet, for Zionism, like other settler colonial projects such as the British colonization of Ireland or European settlement of North America, South Africa or Australia, the imperative is to control the land and its resources -- and to displace the original inhabitants. Indeed, as conference keynote speaker Patrick Wolfe, one of the foremost scholars on settler colonialism and professor at La Trobe University in Victoria, Australia, argues, "the logic of this project, a sustained institutional tendency to eliminate the Indigenous population, informs a range of historical practices that might otherwise appear distinct--invasion is a structure not an event."[i]

Therefore, the classification of the Zionist movement as a settler colonial project, and the Israeli state as its manifestation, is not merely intended as a statement on the historical origins of Israel, nor as a rhetorical or polemical device. Rather, the aim is to highlight Zionism`s structural continuities and the ideology which informs Israeli policies and practices in Palestine and toward Palestinians everywhere. Thus, the Nakba -- whether viewed as a spontaneous, violent episode in war, or the implementation of a preconceived master plan -- should be understood as both the precondition for the creation of Israel and the logical outcome of Zionist settlement in Palestine.

Moreover, it is this same logic that sustains the continuation of the Nakba today. As remarked by Benny Morris, “had he [David Ben Gurion] carried out full expulsion--rather than partial--he would have stabilised the State of Israel for generations.”[ii] Yet, plagued by an “instability”--defined by the very existence of the Palestinian nation--Israel continues its daily state practices in its quest to fulfill Zionism’s logic to maximize the amount of land under its control with the minimum number of Palestinians on it. These practices take a painful array of manifestations: aerial and maritime bombardment, massacre and invasion, house demolitions, land theft, identity card confiscation, racist laws and loyalty tests, the wall, the siege on Gaza, cultural appropriation, and the dependence on willing (or unwilling) native collaboration and security arrangements, all with the continued support and backing of imperial power. 

Despite these enduring practices however, the settler colonial paradigm has largely fallen into disuse. As a paradigm, it once served as a primary ideological and political framework for all Palestinian political factions and trends, and informed the intellectual work of committed academics and revolutionary scholars, both Palestinians and Jews.

The conference thus asks where and why the settler colonial paradigm was lost, both in scholarship on Palestine and in politics; how do current analyses and theoretical trends that have arisen in its place address present and historical realities? While acknowledging the creativity of these new interpretations, we must nonetheless ask: when exactly did Palestinian natives find themselves in a "post-colonial" condition? When did the ongoing struggle over land become a "post-conflict" situation? When did Israel become a "post-Zionist" society? And when did the fortification of Palestinian ghettos and reservations become "state-building"?

In outlining settler colonialism as a central paradigm from which to understand Palestine, this conference re-invigorates it as a tool by which to analyze the present situation. In doing so, it contests solutions which accommodate Zionism, and more significantly, builds settler colonialism as a political analysis that can embolden and inform a strategy of active, mutual, and principled Palestinian alignment with the Arab struggle for self-determination, and indigenous struggles in the US, Latin America, Oceania, and elsewhere.

Such an alignment would expand the tools available to Palestinians and their solidarity movement, and reconnect the struggle to its own history of anti-colonial internationalism. At its core, this internationalism asserts that the Palestinian struggle against Zionist settler colonialism can only be won when it is embedded within, and empowered by, the broader Arab movement for emancipation and the indigenous, anti-racist and anti-colonial movement--from Arizona to Auckland.

SOAS Palestine Society invites everyone to join us at what promises to be a significant intervention in Palestine activism and scholarship.

For over 30 years, SOAS Palestine Society has heightened awareness and understanding of the Palestinian people, their rights, culture, and struggle for self-determination, amongst students, faculty, staff, and the broader public. SOAS Palestine society aims to continuously push the frontiers of discourse in an effort to make provocative arguments and to stimulate debate and organizing for justice in Palestine through relevant conferences, and events ranging from the intellectual and political impact of Edward Said`s life and work (2004), international law and the Palestine question (2005), the economy of Palestine and its occupation (2006), the one state (2007), 60 Years of Nakba, 60 Years of Resistance (2009), and most recently, the Left in Palestine (2010).

For more information on the SOAS Palestine Society 7th annual conference, Past is Present: Settler Colonialism in Palestine: www.soaspalsoc.org

SOAS Palestine Society Organizing Collective is a group of committed students that has undertaken to organize annual academic conferences on Palestine since 2003.

 


[i] Patrick Wolfe, Settler Colonialism and the Transformation of Anthropology: The Politics and Poetics of an Ethnographic Event, Cassell, London, p. 163

[ii] Interview with Benny Morris, Survival of the Fittest, Haaretz, 9. January 2004, http://cosmos.ucc.ie/cs1064/jabowen/IPSC/php/art.php?aid=5412